Welkom bij de Historische Vereniging Westelijk Voorne
levendegeschiedens5.JPG
DSCN1858.JPG
DSC08449.JPG
huisje duinstraat met kipen in de tuin.jpg
meisje op schommel van achteren.JPG

Introductie

Openluchtmuseum De Duinhuisjes

Verspreid in het duingebied van Voorne stonden ooit een groot aantal typische duinboerderijtjes, die deel uitmaakten van het prachtige landschap.

De Historische Vereniging Westelijk Voorne heeft drie duinhuisjes  gered van de ondergang en verplaatst naar het Openluchtmuseum De Duinhuisjes in Rockanje. Daar werden ze in de oospronkelijke stijl gerestaureerd en verenigd met het plaatselijke duinhuisje 'Duinstraat'.


Sober en primitief

De eerste duinhuisjes bestonden uit aangespoeld hout, takken en riet. Simpel en goedkoop. Als de bewoners elders werk kregen, werden de huisjes afgebroken, vervoerd en weer opgebouwd. Zo is het huisje Huttendijk, dat tot het openluchtmuseum behoort, in vroeger tijden per kruiwagen vervoerd. Na verloop van tijd kregen de huisjes muren van tweedehands stenen en een pannendak. Maar ze bleven uiterst eenvoudig.
In het openluchtmuseum staan vier originele duinboerderijtjes uit 1850 tot 1910 met bijgebouwen. Drie duinhuisjes zijn vanuit de duinen van Voorne overgebracht naar het museumterrein en herbouwd in oorspronkelijke staat.
Op het terrein stond al een duinboerderijtje uit 1910, dit is Duinstraat. Nu is het een Rijksmonument. De andere huisjes werden vernoemd naar de locatie waar ze oorspronkelijk stonden in Rockanje: Huttendijk, Kreekpad en Duinzoom. In 2016 werd er een geheel nieuwe schuur gebouwd. Die doet dienst als ontvangstruimte, met een kassa, een winkeltje en een snuffelhoekje. Er is volop koffie, thee of frisdrank verkrijgbaar., lees meer...