Welkom bij de Historische Vereniging Westelijk Voorne
DSCN1858.JPG
DSC08449.JPG
huisje duinstraat met kipen in de tuin.jpg
meisje op schommel van achteren.JPG

Introductie

Openluchtmuseum De Duinhuisjes

In het duingebied van Voorne stonden ooit typische duinboerderijtjes, die deel uitmaakten van het prachtige landschap.

De Historische Vereniging Westelijk Voorne heeft drie duinhuisjes  gered van de ondergang en verplaatst naar het Openluchtmuseum De Duinhuisjes in Rockanje.

Hier zijn ze verenigd met het bestaande duinhuisje Duinstraat en in de oorspronkelijke stijl gerestaureerd.


Sober en primitief
De eerste duinhuisjes bestonden uit aangespoeld hout, takken en riet. Simpel en goedkoop. Als de bewoners elders werk kregen, werden ze afgebroken, vervoerd en weer opgebouwd. Zo is het huisje Huttendijk, dat tot het openluchtmuseum behoort, in vroeger tijden per kruiwagen vervoerd. Na verloop van tijd kregen de huisjes muren van tweedehands stenen en een pannendak. Maar ze bleven uiterst eenvoudig.
 In het openluchtmuseum staan vier originele duinboerderijtjes uit 1850 tot 1910 met bijgebouwen. Drie duinhuisjes zijn vanuit de duinen van Voorne overgebracht naar het museumterrein en herbouwd in oorspronkelijke staat.
Op het terrein stond al een duinboerderijtje uit 1910, dit is Duinstraat en nu een Rijksmonument. De andere huisjes zijn genoemd naar de locatie waar ze oorspronkelijk stonden in Rockanje: Huttendijk, Kreekpad en Duinzoom. In 2016 is er een geheel nieuwe schuur geplaatst, deze doet dienst als ontvangstruimte met kassa, winkeltje en snuffelhoek. Tevens is er koffie en thee verkrijgbaar.

De woninkjes zijn ingericht in de stijl zoals gebruikelijk was rond 1900–1930. Ze hebben dezelfde grondvorm, maar verschillen in indeling en inrichting, al naar gelang het beroep van de bewoners: boerenarbeider, tuinder of keuterboer.

In het huisje Duinzoom worden wisselende tentoonstellingen gehouden, afgestemd op het thema van dat jaar. In 2018 is het thema  "In 'blijde' verwachting"

In 2011 kreeg het openluchtmuseum opnieuw het predicaat Erkend Museum. Meer dan 120 vrijwilligers zijn aan de vereniging verbonden. Zij zorgen voor de rondleidingen door het museum, voor restauratie van de huisjes, de tuinwerkzaamheden, het bijhouden van het historisch archief en overig vrijwilligerswerk.

Op de Levende Geschiedenis dagen gaan de gidsen zelfs gekleed in klederdracht en verrichten zij authentieke huishoudelijke en ambachtelijke werkzaamheden. Voor kinderen zijn er spelletjes en speeltjes van vroeger tijden en poppenkastvoorstellingen en altijd worden er pannenkoeken gebakken.